Commons:Licențiere

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Licensing and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Licensing and have to be approved by a translation administrator.

Shortcuts: COM:L • COM:LICENSE

Această pagină oferă persoanelor care nu au cunoștințe legale o descriere generală a complicatelor legi ale dreptului de autor printr-un tutorial pe bază de exemple. Scopul său este de a ajuta pe cei care încarcă fișiere dacă o imagine sau alt conținut media este acceptabil la Wikimedia Commons.

Wikimedia Commons acceptă numai conținut gratuit, adică imagini și alte fișiere media care nu sunt supuse restricțiilor de drepturi de autor care ar împiedica utilizarea lor de oricine, oricând, pentru orice scop. Cu toate acestea, utilizarea poate fi restricționată de probleme care nu sunt legate de drepturile de autor, consultați Commons:Non-copyright restrictions, iar licența poate solicita unele măsuri speciale. Există, de asemenea, anumite materiale, ale căror drepturi de autor au au expirat într-o țară în timp ce încă se aplică în alta. Unele dintre detalii sunt explicate mai jos. Wikimedia Commons încearcă să se asigure că orice astfel de restricții sunt menționate pe pagina de descriere a imaginii; cu toate acestea, este responsabilitatea reutilizatorilor să se asigure că utilizarea suportului este conform licenței și nu încalcă nicio lege aplicabilă.

Wikimedia Commons acceptă numai media

  • care sunt în mod explicit licență liberă, sau
  • care se află în domeniu public cel puțin în Statele Unite ale Americii și în țara sursă a lucrării.

Wikimedia Commons nu acceptă justificări Utilizare cinstită: vezi Commons:Fair use. Nici mijloacele media licențiate exclusiv sub licențe numai necomerciale (cum ar fi CC BY-NC-SA) nu sunt acceptate.

Licența care se aplică unei imagini sau unui fișier media trebuie să fie indicată clar pe pagina de descriere a fișierului folosind o etichetă de drepturi de autor. Toate informațiile cerute de acea licență trebuie furnizate pe pagina de descriere. Informațiile furnizate pe pagina de descriere ar trebui să fie suficiente pentru a permite altora să verifice starea licenței. Cel mai bine ar fi să faceți acest lucru imediat în câmpul rezumat din formularul de încărcare.

Dacă sunteți deținătorul drepturilor de autor și doriți să confirmați permisiunea, vă rugăm să utilizați e-mail template pentru a-l trimite prin VRT.

O introducere rapidă, dar nu complet exactă

Licenţe acceptabile

O licență de drepturi de autor este o permisiune formală care indică cine poate folosi o lucrare protejată prin drepturi de autor și cum o pot folosi. O licență poate fi acordată doar de către deținătorul drepturilor de autor, care este de obicei autorul (fotograf, pictor sau similar).

Această bandă desenată arată de ce Commons nu acceptă licenţe „necomerciale”. Click pentru a vedea imaginea completă.

Toate materialele protejate prin drepturi de autor de pe Commons (nu în domeniul public) trebuie să fie licențiate sub o [$licență fără url] care permite în mod specific și irevocabil oricui să folosească materialul în orice scop; Nu este suficient să scrii că „materialul poate fi folosit în mod liber de către oricine” sau ceva similar. În special, licența trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Republica și distribuirea trebuie să fie permise.
  • Publicarea lucrării derivate trebuie să fie permisă.
  • Utilizarea comercială a lucrării trebuie să fie permisă.
  • Licența trebuie să fie perpetuă (nu expiră) și nerevocabilă.
  • Recunoașterea tuturor autorilor/contribuitorilor unei lucrări poate fi necesară.
  • Publicarea lucrărilor derivate sub aceeași licență poate fi necesară.
  • Pentru distribuția digitală, se poate să fie necesară utilizarea unor formate de fișiere deschise fără gestionarea restricțiilor digitale (DRM).

Uneori, autorii doresc să lanseze o versiune de calitate inferioară sau de rezoluție inferioară a unei imagini sau a unui videoclip sub o licență „gratuită”, aplicând în același timp termeni mai stricti versiunilor de calitate superioară. Nu este neclar dacă o astfel de distincție este aplicabilă din punct de vedere legal, dar politica Commons este de a respecta intențiile deținătorului drepturilor de autor găzduind doar versiunea de calitate inferioară.

Următoarele restricții nu trebuie să se aplice imaginii sau altui fișier media:

  • Utilizare numai de către Wikimedia.
  • Numai pentru uz necomercial, educațional, personal sau editorial.
  • Utilizați numai în condiții de utilizare loială.
  • Notificarea creatorului obligatorie, mai degrabă decât solicitată, pentru toate sau pentru unele utilizări.

De exemplu, următoarele sunt, în general, ne permise:

  • Capturi de ecran ale software-ului care nu este în sine sub o licență gratuită. Cu toate acestea, capturile de ecran ale software-ului sub GPL sau o licență similară de software gratuit sunt, în general, considerate a fi OK. Vedeți Commons:Screenshots.
  • Capturi de ecran TV/DVD/jocuri video. Vedeți Commons:Screenshots.
  • Scanări sau reproduceri de fotografii ale operelor de artă protejate prin drepturi de autor, în special coperți de cărți, albume/CD-uri etc. Consultați Commons:Derivative works.
  • Simboluri, sigle, etc. protejate prin drepturi de autor (a nu se confunda cu trademarks.)
  • Modele, măști, jucării și alte obiecte care reprezintă o lucrare protejată prin drepturi de autor, cum ar fi un personaj de desene animate sau de film (mai degrabă decât un anumit actor, indiferent de un anumit rol). Vedeți Commons:Derivative works.

Commons permite, de asemenea, lucrări care nu sunt protejate de drepturi de autor (adică lucrări din domeniul public). Vă rugăm să citiți secțiunea despre domeniul public de mai jos.

Pentru o explicație a justificării acestei politici de licențiere, consultați Commons:Licensing/Justifications.

Multi-licenţierea

Această bandă desenată demonstrează utilitatea includerii unei licențe Creative Commons. Faceți click pentru a vizualiza imaginea la dimensiune completă.

Puteți oferi oricâte licențe doriți pentru un fișier, atâta timp cât cel puțin una dintre ele îndeplinește criteriile pentru licențe gratuite de mai sus. De exemplu, fișierele pot fi licențiate atât cu Creative Commons Attribution-ShareAlike (îndeplinește criteriile) cât și cu Attribution-NonComercial (nu îndeplinește criteriile). În acest exemplu, reutilizatorilor li se va oferi opțiunea de a crea derivate folosind o licență compatibilă (ShareAlike) sau de a folosi un model de licență diferit și să fie restricționați la utilizare noncomercială. Cu toate acestea, un reutilizator care optează pentru aceasta din urmă poate să nu-și încarce lucrarea derivată pe Commons, deoarece Atribuire-NonComercial nu îndeplinește criteriile pentru o licență gratuită.

Licențierea multiplă cu licențe restrictive poate fi de dorit pentru compatibilitate cu schema de licențiere a altor proiecte; de asemenea, acordarea de licențe multiple permite persoanelor care creează lucrări derivate să lanseze acea lucrare numai sub o licență restrictivă, dacă doresc, adică le oferă creatorilor de lucrări derivate „mai multă libertate” în ceea ce privește licența pe care o pot folosi pentru lucru. Consultați Commons:Multi-licensing.

Licenţe binecunoscute

Shortcut

Pentru materialele de la Commons, sunt preferate următoarele licenţe binecunoscute:

Sumar al licențelor Creative Commons pe Wikimedia Commons
Pictogramele și denumirile licențelor Creative Commons Abrevieri și versiuni OK aici? Note
Public Domain Mark
Public Domain Mark
Domeniu public
CC Public Domain Mark 1.0 Generally OK În general OK Adesea găsit la imaginile de la Flickr, și considerate a fi liber licențiate în cele mai multe circumstanțe. – vezi secțiunea Domeniul public de mai jos
CC0 Button
CC0 Button
Domeniu public zero, „Niciun drept rezervat”
CC0 OK OK
CC BY Button
CC BY Button
Atribuire
CC BY (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ OK OK
CC BY-SA Button
CC BY-SA Button
Atribuire-Distribuire în condiții identice
CC BY-SA (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ OK OK
CC BY-NC Button
CC BY-NC Button
Atribuire-Necomercial
CC BY-NC (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK Nu OK
CC BY-NC-ND Button
CC BY-NC-ND Button
Atribuire-Necomercial-FărăDerivate
CC BY-NC-ND (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK Nu OK
CC BY-NC-SA Button
CC BY-NC-SA Button
Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiții identice
CC BY-NC-SA (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK Nu OK
CC BY-ND Button
CC BY-ND Button
Atribuire-FărăDerivate
CC BY-ND (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK Nu OK
Note asupra simbolurilor
CC BY Icon "BY"
Această pictogramă înseamnă că licența imaginii impune atribuure, imaginea fiind realizată DE ("BY") o anumită persoană ("BY" nu este în acest caz un acronim).
CC SA Icon SA
Această pictogramă este pentru Distribuire în condiții identice ("Share Alike"). Ea înseamnă că alții pot crea opere dericate dar va trebui să-și publice contribuțiile sub aceeași licență ca și originalul, sau sub una compatibilă.
CC NC Icon NC
Această pictogramă se referă la o licență "Necomercială" (nu este permisă pe Commons)
CC ND Icon ND
Această pictogramă se referă la o licență "FărăDerivate" ("No-Derivatives") (nu este permisă pe Commons)
  • Public Domain Icon Din nou, lucrările aflate în domeniul public sunt şi ele acceptate (vezi mai jos).

Vedeţi Commons:Copyright tags pentru mai multe licenţe.

Licențe interzise

Lucrările nedisponibile sub o licenţă ce respectă definiţia lucrărilor culturale libere sunt interzise în mod explicit. Vedeţi rezoluţia privind licenţierea a board-ului Wikimedia Foundation pentru mai mule informaţii.

Unele statuturi de licenţiere găsite frecvent pe Internet sunt interzise la Commons, printre care:

Licenţele nepermise pot fi folosite la Commons doar dacă lucrarea este sub licenţă multiplă împreună cu cel puţin o licenţă permisă.

Dacă o imagine nu este OK, gândiți-vă să cereți autorului publicare ei sub o licență liberă cum ar fi CC BY (Creative Commons Attribution), sau CC BY-SA (Creative Commons Attribution-ShareAlike).

GNU Free Documentation License

GNU Free Documentation License (GFDL) nu este practică pentru majoritatea conținutului, în special pentru media tipărită, deoarece necesită ca acestea să fie publicate împreună cu textul integral al licenței. Astfel, este de preferat să publicați lucrarea cu o licență duală, adăugând la GFDL o licență care permite utilizarea cu ușurință a fotografiei sau textului; o licență Creative Commons, de exemplu. De asemenea, nu utilizați licențele GPL și LGPL ca licență unică pentru propriile lucrări, dacă aceasta poate fi evitată, deoarece acestea nu sunt cu adevărat potrivite pentru nimic altceva decât pentru software.

GFDL nu este permisă ca singura licență acceptabilă în cazul în care toate următoarele sunt adevărate:

  • Conținutul a fost licențiat la sau după 15 octombrie 2018. Se ia în considerare data licenței, nu data creării sau încărcării.
  • Conținutul este în primul rând o fotografie, pictură, desen, audio sau video.
  • Conținutul nu este o siglă software, diagramă sau captură de ecran extrasă dintr-un manual de software GFDL.

Informaţiile necesare

Imagine cu descrierea recomandată (vezi pagina ei de descriere)

Toate paginile de descriere ale fişierelor de la Commons trebuie să indice clar sub ce licenţă au fost publicate materialele, şi trebuie să conţină informaţia impusă de licenţă (autor etc.), precum şi informaţii suficiente pentru ca licenţa să poată fi verificată (link spre sursă), chiar dacă licenţa sau legile drepturilor de autor nu impun prezenţa acestora.

Anume, trebuie să se includă în pagina de descriere următoarele informaţii, indiferent dacă licenţa o impune sau nu:

  • Licenţa ce se aplică respectivului material. Aceasta se poate specifica prin intermediul unei etichete de copyright.
  • Sursa materialului. Dacă cel care a încărcat fişierul este autorul, aceasta trebuie specificată explicit. (e.g. "Created by uploader", "Self-made", "Own work", "Lucrare proprie" sau formatul "{{Own}}") Altfel, vă rugăm să includeţi o legătură web sau o citare completă a licenţei. Atenţie: informaţii de genul "transferat de la Wikipedia" nu se consideră în general o sursă validă decât dacă acolo a fost fişierul publicat pentru prima oară. Trebuie să se specifice sursa primară.
  • Autorul/Creatorul imaginii sau fişierului media. Pentru materiale ce sunt considerate a fi în domeniu public datorită expirării drepturilor de autor, o informaţie crucială poate fi data decesului autorului (vedeţi secţiunea despre domeniul public mai jos). Un format generic de licenţiere ce sugerează că autorul ar fi deţinătorul drepturilor de autor (de exemplu, {{PD-self}}) nu înlocuieşte această cerinţă. Singurele excepţii sunt cazurile când autorul doreşte să rămână anonim sau alte cazuri când autorul nu este cunoscut, dar există suficiente informaţii care să indice că lucrarea respectivă este în domeniul public (cum ar fi o dată a creării/publicării mai mare de circa 120 de ani).

Alte informaţii mai puţin importante, dar care ar fi bine să fie incluse, dacă se poate, sunt:

  • Descrierea imaginii sau fişierului. Ce reprezintă? Cum a fost creat?
  • Data şi locul creării. Pentru fişiere ce sunt considerate a fi în domeniu public din cauza vechimii lor, această informaţie este esenţială (vedeţi secţiunea despre domeniul public mai jos).

Aceste elemente se pot completa cel mai ușor cu ajutorul formatului Information. Pentru cum se utilizează el, vedeți Commons:Primii pași/Calitatea și descrierea.

Ce anume acoperă licenţa

În unele cazuri, un document (fişier media) poate avea mai multe aspecte ce sunt impactate de drepturile de autor: Fiecare persoană care a contribuit cu o porţiune semnificativă din respectiva lucrare are o parte din drepturile asupra rezultatului finit şi toate trebuie să accepte publicarea sub o licenţă liberă—vezi opere derivate. Distincţia se face însă destul de neclar şi poate să difere de la ţară la ţară. Iată câteva exemple de ce trebuie lămurit:

  • Pentru o înregistrare muzicală, trebuie să se ţină cont de următoarele aspecte, şi toate trebuie să fie disponibile sub o licenţă liberă (sau în domeniul public):
    • Partitura muzicală (drepturile aparţin compozitorului)
    • Versurile cântecului (drepturile aparţin autorului)
    • Interpretarea (drepturile aparţin artistului)
    • Înregistrarea/mixajul (drepturile aparţin personalului tehnic sau casei de discuri)
  • Pentru o fotografie a unei opere de artă (ceea ce include şi coperţile de cărţi, DVD-uri etc.), similar:
    • Creatorul operei iniţiale are drepturi asupra oricărei reproduceri sau opere derivate.
    • Fotograful are drepturi asupra imaginii în cazul în care ea este mai mult decât o simplă reproducere a originalului.
  • Pentru o imagine cu o clădire sau o artă publică (cum ar fi un monument sculptural sau o pictură murală), rețineți că arhitectul sau artistul pot deține anumite drepturi dacă sunt caracteristici arhitecturale sau artistice distincte sunt afișate, dar vezi și Commons:Freedom of panorama.

Aceasta pune adesea probleme, în cazul în care principalul subiect al imaginii nu poate fi recunoscut clar: în acest caz, de regulă, doar creatorul fotografiei rezultate (înregistrare etc.) deţine drepturi de autor. De exemplu, la fotografierea unui grup de oameni într-un muzeu, fotografia poate arăta şi unele picturi de pe pereţi. În acest caz, dreptul de autor al picturilor nu trebuie luat în calcul. Distincţia nu este însă foarte clară. Politica Commons:De minimis are mai multe informații despre acest concept.

Licenţa pentru toate aspectele trebuie să fie determinată şi menţionată explicit. Reproducerile nu poartă de obicei drepturi de autor. Creatorul fotografiei unei picturi nu deţine niciun drept de autor asupra imaginii digitale. Singurul drept de autor relevant în aceste cazuri este cel asupra picturii. Aceasta se aplică şi la capturile de ecran.

Materiale aflate în domeniul public

Materialele publicate sub o licență de genul CC0 sunt considerate a fi echivalente cu operele aflate în domeniul public; câteva guverne din lume, inclusiv cel federal american și cele ale statelor americane California și Florida își plasează majoritatea operelor, inclusiv mare parte din arhivele publice în domeniul public; îndrumarea Wikipediei în engleză pe tema materialelor în domeniul public definește mai precis aceste numeroase excepții.

Commons acceptă materiale care sunt în domeniul public, adică documente permise de excepția de mai sus, sau care nu sunt eligibile pentru drepturile de autor, sau ale căror drepturi de autor au expirat. Dar noțiunea de „domeniu public” este complicată; drepturile de autor diferă de la țară la țară, și deci o operă poate fi în domeniul public într-o țară, dar încă protejată de drepturi de autor în alta. Există tratate internaționale, cum ar fi Convenția de la Berna, care stabilesc unele standarde minimale, dar fiecare țară este liberă să depășească aceste standarde. O regulă generală este aceea că „dacă autorul unei opere este decedat de peste 70 de ani”, operele lor sunt în domeniul public în țara al cărei cetățean a fost autorul și în țara în care a fost publicată pentru prima oară. Dacă opera este anonimă sau colaborativă (cum ar fi o enciclopedie), de regulă ea intră în domeniul public la 70 de ani după data primei publicări.

Multe țări utilizează un termen de valabilitate a drepturilor de autor de 70 de ani. O notabilă excepție o constituie Statele Unite. Din cauza unui context istoric, SUA au reguli mai complexe. În Statele Unite, drepturile de autor sunt valabile după cum urmează:

  • pentru opere publicate inițial începând cu 1978: până la 70 de ani după moartea autorului. Operele anonime sau realizate contra cost: 95 de ani de la data primei publicări sau 120 de ani de la data creării, care expiră prima
  • pentru opere publicate pentru prima oară înainte de 1978: 95 de ani de la data primei publicări
  • pentru opere publicate pentru prima oară înainte de 1964, copyrightul este valabil 28 de ani de la data publicării (și este deci expirat) dacă deținătorul drepturilor nu a cerut reînnoirea lor — marea majoritate a operelor publicate înainte de 1964 au trecut în domeniul public, dar este imperativ să se determine—printr-o căutare online la Copyright Office după opere publicate după 1951—că într-adevăr drepturile de autor nu au fost reînnoite
  • Operele publicate înainte de 1923 se află în domeniul public

Pentru opere create înainte de 1978 și publicate începând cu 1978, există reguli speciale. Acești termeni se aplică în Statele Unite și pentru operele străine.

Cu toate acestea, anul și locul publicării sunt esențiale. În mai multe țări, materialele publicate înainte de un anume an se află în domeniul public. Pentru SUA, această dată este 1 ianuarie 1923. În unele țări, toate materiale publicate de guvern sunt în domeniul public, în timp ce în altele guvernele se bucură de drepturi de autor (vezi Commons:Copyright rules by territory).

În SUA, situația drepturilor de autor pentru înregistrări audio (inclusiv cele publicate înainte de 1923) este un caz special complicat. Înregistrările efectuate înainte de 15 februarie 1972 pot fi protejate conform legii federale și legilor statelor care nu au întotdeauna aceleași formalități și limitări ca dreptul de autor federal. Mai multe detalii sunt disponibile la pagina de discuții {{PD-US-record}} și în acest raport Wikilegal.

  • Înregistrările care au fost publicate pentru prima dată înainte de 1923 au intrat în domeniul public la 1 ianuarie 2022.
  • Înregistrările care au fost publicate pentru prima dată între 1923 și 1946 sunt protejate prin drepturi de autor pentru o perioadă de 100 de ani de la prima publicare.
  • Înregistrările care au fost publicate pentru prima dată între 1947 și 1956 sunt protejate prin drepturi de autor pentru o perioadă de 110 ani de la prima publicare.
  • Înregistrările care au fost publicate după 1956 și care au fost reparate pentru prima dată înainte de 15 februarie 1972 vor intra în domeniul public pe 15 februarie 2067.

Înregistrările audio care au fost reparate pentru prima dată la sau după 15 februarie 1972 sunt supuse acelorași durate și prevederi ale legislației americane privind drepturile de autor ca și alte lucrări.

În unele jurisdicții (cum ar fi Statele United), se pot face explicit donații domeniului public. În alte locuri (cum ar fi Uniunea Europeană) acest lucru nu este posibil; în schimb, se pot acorda drepturile depline de liberă utilizare, de exemplu, prin Creative Commons Zero Waiver, prin care se renunță la toate drepturile de autor, deși din punct de vedere legal nu este același lucru ca intrarea în „domeniu public” (de exemplu, în raport cu drepturile morale ale autorului).

The Graficul Hirtle este o unealtă care vă poate ajuta să determinați dacă o operă este în domeniul public în Statele Unite. Commons:International copyright quick reference guide ajută la a determina dacă o operă publicată pentru prima oară în afara Statelor Unite poate fi încărcată pe Commons.

Interacțiunea dintre legile dreptului de autor din SUA și cele din alte țări

Orice reproducere exactă a picturii Mona Lisa este considerată de Commons a fi în domeniul public. Vezi Excepție în text pentru detalii.

Commons este un proiect internațional, dar serverele sale sunt amplasate în SUA, iar conținutul trebuie să fie reutilizabil într-un număr maxim de contexte. Încărcarea de opere neprovenite din SUA este permisă în mod normal doar dacă opera este fie în domeniul public, fie acoperită de o licență liberă, atât în SUA cât și în țara de origine a operei. Țara de origine a unei opere este în general țara în care a fost publicată opera pentru prima oară.[1]

Când încărcați material dintr-o altă țară decât SUA, se aplică în mod normal și legile acelei țări și legile SUA. Dacă materialul a fost salvat dintr-un website terț și este încărcat la Commons, se aplică legile SUA, ale țării de reședință ale uploaderului și ale țării în care se află serverele web ale website-ului. Astfel, orice licență de utilizare a materialului ar trebui să se aplice în toate jurisdicțiile relevante; dacă materialul este în domeniul public, el trebuie să fie în mod normal în domeniul public în toate aceste jurisdicții (plus țara de origine a operei) pentru a fi permis pe Commons.

De exemplu, dacă o persoană din Regatul Unit încarcă pe Commons o imagine salvată pe un website francez, atunci uploadul trebuie să fie acoperit de legile drepturilor de autor din Regatul Unit, Franța și SUA. Pentru ca o fotografie să fie acceptabilă pentru a fi încărcată pe Commons, ea trebuie să fie în domeniul public în Franța, în Regatul Unit și în SUA, sau trebuie să existe o licență de utilizare liberă a imaginii care să acopere toate cele trei țări.

Excepție: Reproducerile exacte ale operelor bidimensionale (cum ar fi tablourile) aflate în domeniul public constituie o excepție de la regulă. În iulie 2008, în urma unei declarații, Commons a votat ca toate aceste fotografii să fie acceptate ca aflate în domeniul public indiferent de țara de origine, și etichetate cu un avertisment. Pentru detalii, vedeți Commons:When to use the PD-Art tag.

Legea Acordurilor Rundei din Uruguay

Pagină principală: Commons:URAA-restored copyrights

Legea Acordurilor Rundei din Uruguay, sau URAA, este o lege americană prin care se restaurează drepturile de autor asupra operelor de origine străină aflate încă sub protecția drepturilor de autor în țara străină de origine la data intrării în vigoare a legii. Această dată este 1 ianuarie 1996 pentru majoritatea țărilor. Aceasta înseamnă că operele străine au intrat sub protecția drepturilor de autor chiar dacă fuseseră în domeniul public în SUA înainte de data URAA. Vedeți și Wikipedia:Non-U.S. copyrights la Wikipedia în engleză.

Întrucât constituționalitatea acestei legi a fost contestată, Commons a permis la început utilizatorilor să încarce imagini care ar fi fost în domeniul public în SUA dacă nu ar fi existat legea. Curtea Supremă a SUA a decis însă în cazul Golan v. Holder că legea este constituțională. După unele discuții, s-a hotărât ca fișierele afectate să nu fie șterse în masă, ci revizuite individual. Au existat și alte discuții despre cea mai bună metodă de revizuire a fișierelor afectate, ceea ce a avut ca rezultat apariția proiectului Commons:WikiProject Public Domain.

Fișierele afectate de URAA trebuie etichetate cu {{Not-PD-US-URAA}}.

Fișierele propuse pentru ștergere din cauza URAA trebuie evaluate cu grijă, la fel și dreptul de autor din SUA și din țările relevante. O simplă afirmație că URAA se aplică unui fișier nu este un argument pentru ștergere. Dacă rezultatul final al evaluării drepturilor de autor este că există îndoieli importante despre libertatea unui fișier conform legilor SUA și ale țărilor relevante, fișierul trebuie șters conform principiului precauției.

Opere vechi orfane

Vechile operele orfane sunt acceptat, cu condiția ca

  • lucrările au fost create înainte de 1929;
  • sau, lucrările au fost create înainte de durata „pma” (necesară ani după moartea autorului) în țara de origine, ceea ce ar satisface {{PD-1996}} dacă ar fi publicate la momentul creării (de ex. lucrări create înainte de 1946 pentru 50 de ani pma ţări, dacă data URAA este 1996).

PD 1.0 și Flickr

pictogramă CC Public Domain Marca Creative Commons Public Domain 1.0 (PDM) este adesea aplicată imaginilor de pe site-uri web de fotografie precum Flickr.com și nu este o licență. În ciuda acestui fapt, comunitatea a constatat că atunci când un utilizator aplică PDM pentru propria sa lucrare, își eliberează lucrările pentru a fi în domeniul public și se crede că aceste lucrări sunt licențiate liber. Pentru mai multe informații, consultați Acceptați fișierele publicate de deținătorul drepturilor de autor cu o marcă de domeniu public.

Materialele sub utilizare cinstită nu sunt permise la Commons

Wikimedia Commons nu acceptă conținut sub utilizare cinstită. Vedeți Commons:Utilizare cinstită.

Opere derivate

Acest montaj este un exemplu de operă derivată. El combină diverse imagini deja existente și publicate sub GFDL și sub alte licențe libere compatibile.

Imaginați-vă că doriți să încărcați o poză cu Bart Simpson, dar desigur că nu o puteți scana pur și simplu. De ce să nu faceți o fotografie a unei figurine de acțiune și apoi să o încărcați? Nu o faceți. Motivul pentru care nu puteți încărca fotografii cu astfel de figuri este că acestea sunt considerate derivative work. Astfel de lucrări nu pot fi publicate fără permisiunea creatorului original.

Legea Drepturilor de Autor din SUA (1976), Secțiunea 101, afirmă: „O operă derivată este o operă bazată pe una sau mai multe opere preexistente, cum ar fi o traducere, un aranjament muzical, o dramatizare, o ficționalizare, o ecranizare cinematografică, o înregistrare audio, o reproducere de artă, un rezumat, o prescurtare sau orice altă formă în care poate fi refăcută, transformată sau adaptată o operă. O operă constând din revizuiri editoriale, adnotări, elaborărisau alte modificări care, în ansamblul lor, reprezintă o operă originală, este operă derivată.” O fotografie a unui obiect protejat de drepturile de autor se consideră în jurisdicția SUA ca operă derivată. Legea Drepturilor de Autor din SUA (1976), Secțiunea 106: „(...) Deținătorul drepturilor de autor sub acest titlu are drepturi exclusive de a face și de a autoriza următoarele: (...) (2) pregătirea de opere derivate pe baza operei protejate de drepturile de autor;”

Astfel, operele derivate neautorizate, cum ar fi fotografiile de figurine, jucării etc., trebuie șterse. Pentru informații, vedeți Commons:Lucrări derivate.

Excepție: Așa-numitele articole utilitare - obiecte cu funcțiune intrinsec utilitară, deși realizate prin design comercial, nu sunt protejate de drepturile de autor în SUA. În consecință, imaginile acestora nu sunt opere derivate conform legislației SUA. Pentru detalii și pentru aplicabilitatea acestei excepții, vedeți decizia Curții Supreme în cazul W:Mazer v. Stein și {{Useful-object-US}}.

Design simplu

Logoul Microsoft – {{PD-textlogo}}

În ce privește mărcile înregistrate (vezi și Commons:Copyright rules by subject matter#Trademarks): Majoritatea articolelor și produselor sunt protejate de drepturile proprietății intelectuale într-un fel sau altul, dar drepturile de autor sunt doar una din formele proprietății intelectuale. Este important să se facă distincția între drept de autor, marcă înregistrată și patent. Wikimedia Commons aplică în general doar restricțiile legate de drepturile de autor, din următoarele motive:

  1. Aproape orice poate fi înregistrat ca marcă, deci nu are sens să interzicem totul.
  2. Mărcile înregistrate și restricțiile de design industrial sunt pertinente în ce privește reproducerea industrială, dar fotografiile acestor articole pot fi în general reproduse liber.

→ Din aceste motive, Commons acceptă orice marcă înregistrată ale cărei drepturi de autor au expirat. Mai mult, Commons acceptă imagini de text într-un font general și/sau format din forme geometrice simple, deși se întâmplă să fie un logotip înregistrat recent ca marcă, pe temeiul că o asemenea imagine nu este suficient de creativă pentru a atrage protecția drepturilor de autor.[2] Asemenea imagini trebuie etichetate cu {{PD-ineligible}} sau cu un format din lista de etichete mai specifice pentru acest gen de opere (de exemplu, {{PD-textlogo}} pentru logotipuri simple).

Redările raster (adică imaginile PNG) ale unor designuri simple neprotejate de drepturile de autor pot fi și ele considerate lipsite de drepturi de autor. Pentru imaginile vectoriale (adică fișierele SVG) ale designurilor simple neprotejate de drepturi de autor, nu este clar dacă reprezentarea vectorială este și ea liberă de drepturi de autor; vedeți pagina Wikipediei în engleză despre drepturile de autor asupra fonturilor și pagina de discuție a formatului {{PD-textlogo}} pentru alte informații.

Adesea este foarte dificil de hotărât dacă un design este protejat sau nu de drepturile de autor, iar imaginile de acest fel sunt adesea propuse pentru ștergere, cu rezultate diverse. Vedeți Commons:Threshold of originality și/sau articolul „Prag de originalitate” de la Wikipedia pentru a vă ghida.

Fonturi

"COM:FONT" redirects here. For fonturile disponibile pentru redarea SVG, see meta:SVG fonts.

Redarea rasterizată a unui font nu este supusă drepturilor de autor în SUA și deci este în domeniul public. Ar putea fi protejată de drepturile de autor ale altor țări (vedeți proprietatea intelectuală a fonturilor la Wikipedia). În acest caz, folosiți {{PD-font}}.

Regulile drepturilor de autor

Îndrumări privind regulile aplicabile în domeniul drepturilor de autor pot fi găsite la

Vezi și


Vezi și

Note

  1. În cazurile în care o lucrare este publicată simultan în mai multe țări, „țara de origine” este țara care acordă cel mai scurt termen de protecție a dreptului de autor, conform Convenția de la Berna.
  2. Vezi cazul Ets-Hokin v. Skyy Spirits Inc în care s-a decis că sticla de vodka și logotipul SKYY nu pot intra sub incidența drepturilor de autor.

Legături externe

Colecții de legi:

Tratate privind drepturile de autor:

Altele: